dinsdag 28 februari 2012

De Duitse inbreng: Het Madrigalchor Aachen

Orgel en Koor zullen op zondag 6 mei de KUNOconcertserie openen.

De Stichting Orgelkring Voerendaal organiseert dit openingsconcert. Hans Leenders is niet alleen de organist, maar ook de dirigent van het Madrigalchor Aachen dat daarmee ook het Duitse  deel van de Euregio vertegenwoordigt in het festival.

Een mooie en passende opening van hoge kwaliteit. Hans Leenders, organist van de O.L.V- basiliek in Maastricht behoort tot de Limburgse toporganisten. Informatie over hem valt te lezen en te beluisteren op zijn mooie website.

Het Madrigalchor Aachen behoort eveneens tot de topamateurensembles in de Euregio. Ook zij zijn te zien en te horen op internet via http://www.madrigalchor-aachen.de/

De combinatie “orgel” en “Aken” is voor de KUNO legende uit de tijd van Karel de Grote zeer passend: In de Westerse Wereld verscheen het orgel in 757 na Christus, toen koning Pippin de Kleine of de Korte (vader van Karel de Grote) een orgel cadeau kreeg van de Byzantijnse Keizer Constantijn de Vijfde. Ook Karel de Grote ontving een orgel uit Constantinopel dat hij in het Munster te Aken liet plaatsen. Een eeuw later werd het eerste Europese orgel gebouwd in Aken.


Het Madrigalchor Aachen (foto: Luc ten Klooster)
Organist en dirigent Hans Leenders (foto: Luc ten Klooster)



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten