zondag 6 september 2015

Jaar van de Mijnen 2015


Georganiseerd door Stichting KUNO met ondersteuning van de Gemeente Voerendaal , en het Jaar van de Mijnen Parkstad werd het voortouw genomen. Oud mijnwerkers werden opgeroepen in de pers zich aan te melden .

Zaterdag 27 juni kwamen dan een 150 tal Oude Mijnwerkers, hun echtgenotes, en weduwen van oud mijnwerkers bij mekaar in de Borenburg te Voerendaal.

Onder het genot van koffie met vla werden al veel herinneringen uitgewisseld.

Het middagprogramma werd geopend door Wethouder Patrick Leunissen en als speciale gast werd welkom geheten Burgemeester Wil Houben van Voerendaal die ook aanwezig was als Voorzitter van het Jaar van de Mijnen Parkstad. Na een mooie toespraak  werd gestart met een muzikale middag, onderbroken met entertainment en een uitgeschreven quiz voor de aanwezigen.

Het Voerendaals Mannenkoor opende de middag, erna trad Hub Stassen op. Hij wist iedereen mee terug te nemen in de MIJN-TIJD. Wat hij deed met veel plezier wat ook de aanwezigen deed lachen maar ook een stukje sentiment kwam aan de orde. Het geheel was een mooi optreden.

Hierna werden de aanwezigen verrast door een jeugdkoor De Pareltjes uit Brunssum.

Erna was er een kleine pauze waarin gepuzzeld werd aan de Quiz en kon men met mekaar terug in de tijd.

De Zangvereniging Vriendekoor Steyl was als volgende aan de beurt. Zij zongen hun programma.

In dit programma zat een verrassingselement .

De VNK-Limburg (Verenigde Nederlandse Koren Limburg) had speciaal voor het Jaar van de Mijnen een drietal werken laten componeren door Anton Kropivsek met teksten van Bas Keltjens.

Deze liederen gingen dan ook in premiere op deze middag.

De kinderen van het jeugdkoor schoven voor de mannen en zij zongen het lied voor kinderkoor : Het ritme voor het Leven . Het mannenkoor zong erna het Lied voor Mannenkoor : Koempelkamaraden.

Na dit optreden waren er twee oud koempels Wim Schoenmakers en Ger Dautzenberg die hun anekdote over de mijntijd kwamen vertellen.

Een heerlijk buffet volgde voor iedereen en tijdens het nuttigen van het buffet zong het Koor The Young Voices een miniconcert met daarin het derde werk voor Gemengd Koor : Het Zwarte Goud.

Er werd gezellig nagetafeld, men zocht mekaar op en om half zeven ging het hele gezelschap naar de Laurentiuskerk om een koempelmis bij te wonen.

Deze werd sfeervol opgeluisterd door een koperensemble van Muziekvereniging Voerendaal en het Koor The Young Voices. 
 
Bij terugkomst in de Borenburg was deze omgetoverd in concertzaal. Hier beleefden onze gasten aangevuld met eenieder die het avondprogramma wilde volgen een mooie concertavond met medewerking van Die Moselsรคnger en het Bergmannischer Koperensemble St. Barbara uit Alsdorf. Na het slotlied ging lang nog niet iedereen naar huis en werd er in de hal van de Borenburg nog eens opnieuw gezongen met Tiekezingen.

 
Na afloop van deze mooi dag vielen er veel complimenten over deze dag waarbij veel oud mijnwerkers op welke manier dan ook terug gedacht hebben aan de MIJN-TIJD van toen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten