donderdag 27 september 2012

Het concertprogramma van 28 oktober 2012 “Torenconcert”

Zondagmiddag 28 oktober van 15.00u tot 16.00u zal het Vocaal Ensemble Kerkrade onder leiding van Louise Deal een concert geven in de Laurentiuskerk. Dit vrouwenensemble hoort tot de topamateurkoren in Nederland en heeft ook inmiddels een bekendheid opgebouwd in het buitenland. Zo hebben ze drie jaar geleden in de Frienzenkerk in Rome de wereldpremière van de Missa Trinitas mogen uitvoeren van de Japans-Amerikaanse componist Kentaro Sato. Een schitterende mis, waarvan een aantal delen ook in Voerendaal te horen zullen zijn. Het concert loopt een beetje vooruit op de naderende viering van Allerheiligen en Allerzielen. Fraaie composities die de luisteraar tot rust brengen. In het KUNOfestival wordt dit concert het Torenconcert genoemd. De toren van de Laurentiuskerk van Voerendaal is het oudste gebouw van Voerendaal. In het begin was het geen kerktoren maar een weertoren. Bij dreiging van kwaadaardige gasten trokken de bewoners van Voerendaal zich terug in de toren en konden zich van daaruit ook goed verdedigen (weren). Zo is de toren ook het symbool van de verdediging van het leven. Een goed moment om over na te denken rond de allerzielenviering. De opbrengst van de vrije gave van dit concert komt dan ook ten goede aan de kerk en de restauratie van de prachtig opgeknapte toren.

CONCERTPROGRAMMA

Missa Trinitas (Kentaro Sato) Kyrie, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei

Amazing Grace (bewerkt door Stephen Hatfield met hobo)
Tollite portas, uit: Emmanuel (Vic Nees)
Ubi caritas (Ola Gjeilo)
Ave verum (Poulenc)
O salutaris hostias (Erik Esenvalds)
Ave Maria (Joshua Himes)
Pie Jesu (Michael McGlynn)
Potter’s Clay (Paul Fowler)

Where can I turn for peace (Dwight Bigler)


Om een indruk te krijgen van hetgeen u te wachten staat kunt u op onderstaande links klikken waar een aantal van de uit te voeren werken te beluisteren zijn. (Uitgevoerd door diverse koren):

Missa Trinitas,Kentaro Sato
Ave verum, Poulenc
O salutaris hostias, Erik Esenvalds
Ave Maria, Joshua Himes Gemengd koor op video, uitgevoerd tijdens het concert voor vrouwenensemble
Pie Jesu, Michael McGlynn Gemengd koor op video, uitgevoerd tijdens het concert voor vrouwenensemble

Wellicht interessant om te weten: Het Vocaal Ensemble Kerkrade is sinds de zomervakantie bezig met een compositie van Kentaro Sato (Ook de componist van de hierbovengenoemde Missa Trinitas). Deze nieuwe compositie is een werk dat uit 4 delen bestaat, en speciaal voor dit ensemble geschreven. (compositieopdracht van Vocaal Ensemble Kerkrade) We gaan deze compositie in wereldpremiere brengen op 22 december a.s., tijdens ons kerstconcert in de Lambertuskerk in Kerkrade, aanvang 20:00 uur. wellicht interessant om al te noteren...het is zeer indrukwekkend en heel speciaal om aan te werken en natuurlijk willen wij dit met zoveel mogelijk luisteraars delen! Een aanrader!!

De teksten van de liederen en informatie over de componisten zijn HIER te vinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten