vrijdag 13 juli 2012

Ridder KUNO en de orgelmuziek

Historisch is bekend dat de eerste orgel in Europa via de Vader van Karel de Grote (Pepijn de Korte of Pippijn III) in Europa terecht is gekomen. En ook Karel de Grote zelf kreeg een orgel geschonken dat hij in Aken liet plaatsen. Het is dus waarschijnlijk dat onze Voerendaalse Ridder KUNO al naar orgelmuziek heeft kunnen luisteren.


Een aantal KUNO concerten in de Laurentiuskerk zijn dan ook orgelconcerten die daarmee wijzen op deze historische verbondenheid. Een orgel uit de tijd van Karel de Grote is van constructie en omvang echter zeer ver verwijderd van wat wij onder een Kerkorgel verstaan. De echte grote orgels zijn pas vanaf de 16e eeuw gebouwd, waarbij de Vlaamse orgelbouwers rond die tijd zeer beroemd zijn geworden.


Tijd voor het KUNO comité om eens een kijkje te nemen in een echte "orgelfabriek" Op uitnodiging van dhr. Joos Truien (voorzitter van de orgelkring Leudal i.o.) mochten wij deelnemen aan een rondleiding bij Verschueren Orgelbouw te Heythuysen www.verschuerenorgelbouw.nl


De rondleiding gegeven door de directeur Johan Zoutendijk gaf ons inzicht in een fascinerende wereld van een combinatie van ambachten en modern vakmanschap. Een complex samenspel tussen creativiteit, durf en ondernemerschap enerzijds en planning, calculatie en logistiek anderzijds. Met ongelofelijk mooie resultaten. De beelden spreken voor zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten